Tijd voor bezinning

Heb jij dat ook altijd, dat je de eerste maanden de balans opmaakt van het afgelopen jaar en fantaseert over het nieuwe jaar? Een prima moment om even te kijken wat er allemaal voor mooie dingen in je leven zijn geweest en leren van de dingen die je misschien niet zo goed hebt gedaan of anders had kunnen aanpakken.

Vaak zijn we geneigd om de minder leuke momenten uit te vergroten of herinneren we deze beter dan de mooiere momenten. Dat is jammer, want juist van de mooie herinneringen hebben we profijt als je een nieuwe gewoonte aan wilt leren. Hoe? Probeer deze oefening eens.

Oefening:

Ga rustig zitten op een plaats waar je niet wordt gestoord en zet, als je dat wilt, en rustig achtergrondmuziekje op. Adem een paar keer diep in en weer uit, net zo lang tot je heel rustig bent met je ademhaling en met je gedachten. Denk eens aan een keer dat je jezelf heel goed voelde, heel liefdevol, heel krachtig, een overwinning op jezelf behaalde of heel trots op jezelf was. Blijf zitten totdat er een mooie herinnering boven komt en probeer deze herinnering ook echt goed te voelen. Kijk naar jezelf hoe je op dat moment stond, zie jezelf lachen, stralen en voel hoe blij of vol liefde je toen was. Hou dit gevoel een tijdje vast. Ga dan weer langzaam terug naar het nu en open, als je er aan toe bent, langzaam je ogen. Hoe voelt dat nu? Heerlijk toch!

Als het niet meteen goed lukt om een situatie voor je te zien of te voelen, geef het dan niet meteen op en probeer het nog eens een aantal keer. Uiteindelijk zal het jou ook lukken. Oefening baart kunst ;).

Mooie momenten die we hebben beleefd kunnen ons heel goed helpen als we even een minder goed moment hebben. Bijvoorbeeld als je probeert gezonder te leven en/of af te vallen en je zit even in een dip. Je bent moe, hebt die dag te kort tijd gehad om te eten en hebt ook niks in huis wat er op je basismenu staat. Je baalt! Chagrijnig trek je de koelkast open en er klinkt een doffe echo, leeg! Dan maar naar de snackbar of een pizza laten bezorgen. Voor je het weet heb je veel te veel gegeten en baal je daarna als een stekker van jezelf en voel je jezelf bovendien ook niet lekker van dat vette eten in je maag. Dit kan anders.

Herken het moment dat het even niet lekker gaat (bijvoorbeeld op het moment dat je de koelkast opentrekt en baalt dat hij leeg is) en ga dan even rustig zitten. Breng eerst je ademhaling weer even tot rust en als dat gebeurt is ga je weer dat moment proberen terug te halen wat je geoefend hebt. Dat heerlijke moment waarin je zo trots op jezelf was, of zo veel liefde voelde voor jezelf en je gelukkig voelde. Hou dit gevoel even vast.

Voel je het weer? Ben je weer in een vrolijke, liefdevolle bui? Goed zo. Nu heb je weer voldoende energie en kracht om ervoor te zorgen dat die lege koelkast gevuld wordt met gezonde voeding. Nu kun je rustig boodschappen doen zonder dat je in al je emoties je kar vol gooit met “slechte” voeding. Probeer het maar eens, het werkt echt!

Doe deze oefening elke keer als je een moeilijk moment bij jezelf herkent en je zult merken dat er steeds minder van dit soort momenten voorkomen. Ook wordt het oproepen van het fijne gevoel steeds gemakkelijker. Daardoor zal je weer minder vaak “zondigen”. Dat is dan weer goed voor je gezondheid, je humeur, en je portemonnee J. Succes!

P.S. Wist je dat je zojuist een korte meditatie hebt gedaan als oefening? Mediteren klinkt heel ingewikkeld maar dat hoeft het niet te zijn. Er zijn zoveel manieren om te mediteren en je kan een meditatie zo lang, of kort, maken als je zelf wilt. Vond je de oefening prettig en wil je meer weten over mediteren? Doe dan mee met de online meditatie van Vrouw-Vitaal. Deze meditatie doe je waar en wanneer het jou uitkomt. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.