Slanke barbecuetips!

slanke barbecuetipsDe komende dagen wordt het weer geweldig barbecueweer. Wil je graag gezellig barbecueën zonder meteen weer kilo’s aan te komen?Dat kan! Barbecueën kan heel gezond en mager zijn, mits je de tips in dit eZine opvolgt ;).

Barbecueën is, doordat je het vlees grilt, een magere bereidingswijze. Je gebruikt geen boter of ander braadvet om in te bakken. Het zijn dan ook vaak andere dingen die er voor zorgen dat het fout gaat tijdens het barbecueën. De broodmandjes met kruidenboter bijvoorbeeld. Die zijn niet echt “slankproof”. Probeer hier dan ook van af te blijven als je gewicht wilt verliezen.

Een gezonde balans is belangrijk: wat schep je op je bord en hoeveel. Kies voor twee kleine porties mager vlees of vis en vul de rest van je bord met gegrilde groentes of salades met magere dressing. Lees goed het etiket als je een kant en klare dressing koopt, deze zijn vaak erg vet en calorierijk. Het is erg makkelijk (en veel lekkerder) om zelf een dressing te maken. Twee lepels olijfolie, een eetlepel (balsamico)azijn, een theelepel mosterd, twee theelepels honing, wat peper en zout door elkaar mengen (eventueel aanlengen met een klein beetje water en je hebt een heerlijke dressing. Pas op, als je een salade neemt, voor de aardappelsalade, deze is erg vet en calorierijk. Paprika’s, champignons, uien of aubergines zijn heerlijk om te eten van de barbecue. Je kunt ze ligt bestrijken met wat olijfolie, een beetje zout en peper er op strooien en grillen maar.

Magere vlees -of vissoorten zijn onder andere; biefstuk, kipfilet, varkenshaas, talapia, tong, panga, zalm of forel. Neem liever geen grote stukken vlees maar snijd het in stukjes en rijg het, samen met groentes, aan een spies. Je eet zo ongemerkt minder vlees en meer groente. Probeer de vette  vleessoorten zoals: sparerib, hamburger, speklapje, worst of grote karbonades te vermijden.

Pas ook vooral op met saus tijdens de barbecue. Dit is ook iets wat erg veel calorieën kan bevatten. Mayonaise en knoflooksaus (de witte sauzen) zijn af te raden als je gewicht wilt verliezen. Kies liever voor Curry, ketchup of shaslicksaus, deze zijn veel minder vet.

Ik heb het net al even genoemd, het stokbrood met kruidenboter of tapenade. Probeer hier vanaf te blijven of beperk het in elk geval tot een paar stukjes. Het is vaak heel verleidelijk om te nemen omdat je meestal een tijdje moet wachten voordat je stukje vlees klaar is, maar stokbrood met boter is niet goed voor je lijn.

Vaak is het warm weer als je gaat barbecueën en dan smaakt een glas koud bier of glaasje rosé erg lekker. Probeer het bij 1 of 2 glazen te houden. Alcohol bevat niet alleen veel calorieën, het zorgt er ook voor dat je meer gaat eten dan de bedoeling was. Drink eerst een paar glazen water voordat je met de bier of wijn begint. Met het warme weer heb je vaak dorst en dan is je biertje of wijntje wel erg snel leeg.

Maak van tevoren de afspraak met jezelf dat je twee keer opschept. Zorg er voor dat de helft van je bord gevuld is met groentes en/of salade, en een kwart van je bord met vlees. Hiermee voorkom je dat je de hele avond ongemerkt je bord weer vol schept. Leg je bestek neer na twee keer opscheppen en stop met eten. Bedenk eventueel (voor als je bij anderen gaat barbecueën) een vriendelijk compliment voor het heerlijke eten en vertel dat je genoeg hebt gehad.

Zo zie je dat met een paar kleine tips de barbecue gewoon in een gezond eetpatroon past. Geniet tijdens het barbecueën van het mooie weer en je tafelgezelschap, zonder dat je jezelf overeet. Veel plezier.

Nog even voor je op een rijtje:

 

Wel doen:                                                                            

 • Salades met magere dressing
 • Tomaatjes of komkommer
 • Magere stukjes vlees of vis aan een spies met groente ertussen
 • Rode sauzen
 • Zuinig met alcohol
 • Twee keer veel salade/groente en kleine porties vlees/vis
 • Stoppen na twee keer opscheppen

 

Liever niet:

 • Kant en klare salades met vette dressing
 • Stokbrood met boter
 • Grote stukken (vet) vlees
 • Witte sauzen
 • Veel alcohol
 • Teveel vlees eten
 • Doorgaan met eten tot je niet meer kan

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, of wil je hulp bij het afvallen? Stuur een mail naar: info@maatjeminderleefstijladvies.nl of bel: 0251-216987